Kako izgraditi samopoštovanje?


 Kvalitet našeg života u velikoj meri zavisi o toga kakvo je zapravo naše samopoštovanje. Ono što je važno za svakog od nas je znati prihvatiti sebe onakvima  kakvi jesmo i biti spremni na menjanje naših nedostataka u cilju postizanja što boljeg mišljenja o sebi. Preduslov za ostvarivanje visokog samopoštovanja je postojanje samopouzdanja i osećaja vlastite vrednosti, tako da je važno da osoba postane svesna vlastite vrednosti i da gradi samopouzdanje iz dana u dan.

Svako od nas bi trebao da ispita pojam o sebi, tj. da postavi sebi neka pitanja na koja bi trebao da zna odgovor… “Ko sam ja? ; Kakav bi želeo da budem? Što mislim o sebi? ; Mogu li uspostaviti kontrolu nad svojim životom? “ Ova i slična pitanja počinjemo postavljati već u detinjstvu kako bismo sami sebe bolje razumeli. Odgovarajući na ta pitanja stvaramo pojam o sebi. Odovori na ova pitanja, dovode nas do spoznaju sebe i određuju koje ćemo događaje u našem životu smatrati važnima, šta ćemo preduzimati, koje ćemo ciljeve pokušati dostići, hoćemo li biti zadovoljni onim što smo učinili, koji će događaji za nas biti stresni i kako ćemo reagovati na njih, navode na to kako je pojam o sebi vrlo bitna odrednica naše ličnosti.

Svako od nas se pre ili kasnije zapita „Kakva sam ja osoba?“. Kad god nešto napravimo, svaku odluku koju donesemo zapitamo se jesmo li dobro postupili ili ne.

Iz dana u dan vrednujemo svoje postupke na osnovu tih vrednovanja stvaramo sliku o sebi. Samopoštovanje utiče na to kako ćemo se ponašati, kako ćemo reagovati  na ponašanje drugih ljudi, odabrati životne vrednosti i suočavati se sa životnim izazovima i preprekama.

Samopoštovanje se sastoji iz dva dela a to: osećaj vlastite vrednosti i samopouzdanja. Osećaj vlastite vrednosti odnosi se na naše uverenje kako imamo pravo biti srećni, da zaslužujemo postignuće, pravo i iskreno prijateljstvo, bezuslovnu ljubav i ispunjenje. Samopouzdanje je uverenje koje se gradi tokom života, da smo sposobni razmišljati, učiti, donostiti sopstvene odluke, savladati izazove i naviknuti se na životne promene. Isto je deo slike o sebi i odnosi se na procenu vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja.

Kako izgraditi samopoštovanje?

  • Nikada nemojte koristiti stav „ne mogu“! Prilikom rešavanja nekog problema krenite sa svojim uverenjem da to možete da uradite i da možete da istrajete u tome.
  • Imajte na umu da cenite male stvari, život postaje lepši!
  • Uvek nagradite sebe nakon nekog sopstvenog uspeha, time postižete osećaj sopstvene vrednosti
  • Sklonite se od negativnih ljudi iz svog socijalnog okruženja i okružite sebe pozitivnim ljudima, još u prvim danima uočićete veliku promenu u svom životu
  • Preuzmite odgovornost za svoje postupke. Procenite uzroke vašeg neuspeha, ne pripisujte neuspeh vlastitoj nesposobnosti. Uočite moguće druge faktore, nedovoljno uloženi trud itd…
  • Polako ali sigurno koračajte prema novim izazovima, ne plašite se prepreka već budite motivisani ka vrhu
  • Budite svesni svog straha koji vas prati i znajte da će se on smanjivati sa svakim novim korakom i rizikom u koji se upustite. Neka vam strah bude saveznik, a ne saboter.
  • Znajte da vi imate kontrolu nad svojim životom!

Meri Stojković master klinički psiholog

Коментари

Популарни постови са овог блога

Izbori i odluke koje donosimo tokom života grade naš životni stil

Gubitak voljene/drage osobe

Razvoj dečije privrženosti i uticaj na odraslo doba