Kada ste pod stresom priroda je neiscrpni izvor energije

 Živimo u vremenu koje od nas zahteva fizički i emocionalni napor na svim mogućim sferama.

Stalno smo pod nekim stresom, pritiskom, u trci sa vremenom, ne razmišljajući koliko sve to latnetno ostavlja trag na naše mentalno zdravlje. U velikoj meri se mentalni kapacitet, kao i fizički i emocionalni, dobija iz ravnoteže trošenja i obnavljanja energije.

To znači da se kapaciteti mentalne, fizičke i emocionalne energije međusobno napajaju i osoba funkcioniše na taj način. Posledica smanjenje fizičke energije je povećan zamor, koji je rezultat premalo sna ili loše fizičke kondicije, a takvo celokupno stanje otežava koncentraciju i funkcionisanje pojedinca. Na emocionalnom nivou osećanja kao što su anksioznost, bes i ozlojeđenost narušavaju koncentraciju i smanjuju realni nivo optimizma, naročito onda kada smo izloženi visokom pritisku, i time narušavaju mentalno zdravlje.
Džim Ler, poznati psiholog ističe da “sposobnost da se zadrži adekvatan fokus i realistično-optimistički stav zavisi od naizmenične promene mentalnih kanala da bismo se odmorili i regenerisali kada nam nedostaju “mentalni mišići”, koji su nam potrebni za naš najbolji učinak, odnosno ako imamo isuviše mali raspon pažnje, isuviše pesimističan stav ili suviše rigidnu i usku perspektivu – moramo povećati naše sposobnosti – sistemskim vežbanjem.”
Ne možemo uvek naći opravdanje da nemamo vremena da se posvetimo sebi i svom zdravlju, ne smemo sebe opravdavati lošom finansijskom situacijom, zato što priroda oko nas nema cenu, a upravo je ona najbolji lek za telo i um! Odvojite vremena za šetnje po šumi, to pozitivno utiče na vaše zdravlje, smanjuje se nivo kortizola za celih 12%, a za 7% se smanjuje nervna aktivnost koja uzrokuje anksioznost, smanjuje se visok krvni pritisak i poboljšava rad srca. Ukoliko se nađete u stanju anksioznosti ili fizičke napetosti, ako ste imali loš dan, mesec ili godinu, ne posežite odmah za stručnom pomoći ili najgorom mogućom opcijom antidepresivima. Probajte „zelenu terapiju“, onu koja uključuje vreme provedeno u šumi ili parku. Kada je letnje vreme, hodajte bosi, i upijajte pozitivnu energiju prirode svim svojim čulima. Dokazano je da prirodno okruženje podiže raspoloženje i pospešuje memoriju. Ništa vam neće bolje pomoći kao odmor na selu ili planini, ukoliko imate poslovnu, kreativnu ili emocionalnu blokadu. Nauka je dokazala da moždani talasi bolje rade ukoliko smo među zelenilom nego među zidovima.

Mnoga istraživanja su pokazala da boravak u prirodi može umiriti um, a najnovije istraživanje na Stanfordu je utvdrdilo da može uzrokovati promene u radu mozga na način koji poboljšava naše mentano zdravlje. Istraživači zaključuju da rezultati ukazuju kako boravak u prirodi može znatno uticati na raspoloženje i promene u razmišljanju, što je u skladu sa vlastitim iskustvima svih onih koji praktikuju boravak u prirodnom okruženju i koji povećavaju svoje napajanje (mentalno-fizički-emocionalno) na ovaj način!

Meri Stojković master klinički psiholog

Коментари

Популарни постови са овог блога

Izbori i odluke koje donosimo tokom života grade naš životni stil

Gubitak voljene/drage osobe

Razvoj dečije privrženosti i uticaj na odraslo doba